Karta kredytowa

Klient nie lubi zera

15 listopada 2010, 22:32

Czy lepsza jest karta kredytowa obciążona 1% odsetek, czy 0% odsetek? Logika podpowiada, że ta druga, ale... klienci będą woleć pierwszą. Mauricio Palmeira z Australii pokazuje, jak nasza zdolność porównywania „głupieje" w obliczu zera.



Sztuczny liść 'wskakuje' na kolejny etap rozwoju

19 lutego 2014, 11:24

Amerykańscy naukowcy donoszą o postępach w ulepszaniu sztucznych liści, które pozwolą wykorzystać energię słoneczną do rozkładu wody na wodór na paliwo i tlen.


Przechodząca obok gwiazda zwiększa szanse na powstanie życia

7 marca 2019, 12:17

Podczas narodzin i początków ewolucji układów planetarnych panują warunki zdecydowanie niesprzyjające powstaniu życia. W gromadach gwiazd, gdzie powstają takie układy, często dochodzi do bliskich spotkań pomiędzy ciałami niebieskimi i gwałtownych oddziaływań pomiędzy nimi. Jednak naukowcy z University of Sheffield znaleźli pewną pozytywną cechę tego gwałtownego okresu w życiu planet


Pochodne zęba zastąpią włókna węglowe

29 listopada 2010, 12:58

Szkliwo z zębów ryb dwudysznych i belony pospolitej (Belone belone) może ułatwić wyprodukowanie lżejszych i bardziej wydajnych paliwowo samochodów czy samolotów – twierdzi prof. John Barry, fizyk z Queensland University of Technology.


Nieprawdopodobne przypadki zadecydowały o odkryciu nowego gatunku

11 marca 2014, 13:40

Dwa fragmenty czaszki drobnego krokodylomorfa, znalezione na Isle of Wight przez 2 różnych kolekcjonerów w odstępie 3 miesięcy, nie tylko doskonale do siebie pasują, a i ujawniają istnienie nieznanego dotąd prehistorycznego rodzaju i gatunku. Nazwę Koumpiodontosuchus aprosdokiti utworzył dr Steve Sweetman z Uniwersytetu w Portsmouth.


Endokrynnie czynne związki z kurzu domowego sprzyjają rozwojowi komórek tłuszczowych

25 marca 2019, 13:26

Dysruptory endokrynne (ang. endocrine disrupting chemicals, EDC) z kurzu domowego sprzyjają rozwojowi adipocytów w modelu komórkowym.


Wyobraź sobie każdy kęs, a zjesz mniej

13 grudnia 2010, 10:32

Wyobrażanie sobie jedzenia ulubionego dania czy słodyczy może działać jak rzeczywiste zjedzenie ich, zmniejszając chęć na przekąskę. Psycholodzy obawiają się jednak, że metoda nie zadziała w przypadku osób o szczególnie silnych zachciankach.


Zregenerowano grasicę u żyjącej myszy

8 kwietnia 2014, 15:15

Naukowcy z brytyjskiego Uniwersytetu w Edynburgu donieśli o przeprowadzeniu udanej regeneracji organu u żyjącego zwierzęcia. Udało im się spowodować, że w ciele starej myszy zregenerowała się grasica.


Właściwa dieta wydłuża życie. Suplementy nie pomagają

11 kwietnia 2019, 09:26

Niektóre składniki odżywcze wydłużają życie, ale tylko wówczas, gdy pochodzą z pożywienia, a nie z suplementów. Autorzy najnowszych badań nie znaleźli związku pomiędzy spożywaniem suplementów a zmniejszonym ryzykiem zgonu. Co więcej, nadmiar wapnia spożywanego w suplementach (powyżej 1000 mg/dzień) zwiększał ryzyko zgonu z powodu nowotworów


© Ruben & Tinalicencja: Creative Commons

Nie tylko geny nas kształtują

27 grudnia 2010, 20:58

Cechy naszego wyglądu - nasz fenotyp - zależą jedynie od posiadanych przez nas genów, tak od zawsze twierdziły podręczniki genetyki. Dzięki pracy naukowców z Yale okazało się, że mechanizm w jaki kształtują się nasze cechy nie jest zależny jedynie od genów.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy